Petak, 19. Aprila 2024.
Kultura & Obrazovanje

Banjalučka visokoškolska ustanova “Prometej” sklopila sporazum o saradnji sa priznatom poslovnom školom iz Londona

Banjalučka visokoškolska ustanova sklopila sporazum o saradnji sa priznatom poslovnom školom iz Londona. Studij na “Prometeju” po evropskim trendovima.

Nastava za studente ekonomskih studija, osim po redovnom programu “Prometeja” koji se realizuje poslednjih godina, biće organizovana i po novom programu koji je usklađen sa savremenim trednovima obrazovanja ekonomista i menadžera u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji, rekao Pepić – Konsultant na realizaciji ugovora o saradnji.

Siniša Pepić je istakao da će studenti nakon završetka osnovnih studija na “Prometeju” imati mogućnost da pohađaju master i doktorske studije po programu londonske škole.

– U pitanju je samostalni program “Apsley”-a, a našim studentima biće omogućeno da studiraju postidplomske studije na “Apsley” bez odlaska u London. I master i doktorske studije moći će završavati u Banjaluci, u prostorijama “Prometeja” – pojasnio je Pepić.

Studenti iz Srpske i regiona koji stiču znanje na Visokoj školi za primjenjene i pravne nauke “Prometej” u Banjaluci od iduće akademske godine dobiće priliku da se školuju po najsavremenijim programima koji se primjenjuju u londonskoj poslovnoj školi “Apsley” zahvaljujući kojima će savladati sve vještine budućeg zanimanja i spremno zakoračiti u poslovni svijet.

Ovo je omogućeno zahvaljujući Sporazumu o saradnji koji su juče u Banjaluci potpisali direktor “Prometeja” Dragan Ilić i akademski direktor i profesor sa “Apsley”-a Sebastijan Fuler.

Dogovorena saradnja između ove dvije visokoobrazovne ustanove odvijaće se u oblasti razmjene studenata i nastavno-naučnog osoblja.

Konsultant na realizaciji ugovora o saradnji Siniša Pepić pojasnio je da će od akademske 2019/2020. godine nastava za studente ekonomskih studija, osim po redovnom programu “Prometeja” koji se realizuje poslednjih godina, biti organizovana i po novom programu koji je usklađen sa savremenim trendovima obrazovanja ekonomista i menadžera u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji.

– Partneri iz Londona smatraju da obrazovni program “Prometeja” savršeno odgovara vizijama njihove škole zahvaljujući čemu je i dogovorena saradnja i kreiran novi, zajednički program. Predviđen je četvorogodišnji studij sa 240 ECTS bodova i studenti iz Banjaluke slušaće predavanja profesora sa “Apsley”-a. Oni će imati priliku i da odlaze na studijske posjete Velikoj Britaniji, ali i da učestvuju na konferencijama koje “Apsley” organizuje širom svijeta – rekao je Pepić.

Dodao je da će u realizaciji saradnje aktivno učestvovati i redovni profesori sa “Prometeja”, što će im omogućiti da prezentuju svoje radove i na taj način podignu svoj profesionalni i akademski kapacitet.
– Biće to odlična prilika i da prezentuju akademsku zajednicu Srpske u svijetu – naveo je Pepić. Istakao je da je sporazum između ove dve ustanove dokaz da je obrazovni program koji se primjenjuje u “Prometeju” na visokom nivou, te da je na taj način odato priznanje kako ovoj banjalučkoj visokoj školi tako i visokoškolskom sistemu u Srpskoj.

Sebastijan Fuler je rekao da “Apsley” zajedno sa “Prometejem” želi raditi na edukovanju i razvoju uspješnih poslovnih ljudi, te stvoriti mogućnost za rađanje novih preduzetnika i pokretanje novih biznisa.
– Želimo da pomognemo mladim ljudima koje ćemo obrazovati da usavrše svoje poslovne ideje i djelovanje, te ih dovedu do globalnog nivoa i tako sruše granice koje postoje u poslovnom svijetu – istakao je Fuler.
Dodao je da će, kako se saradnja bude razvijala u narednim godina, raditi i na zajedničkom dovođenju kapitala koji je potreban za pokretanje “start up” kompanija.

– Ovo neće biti proces u jednom smjeru, već saradnja koja će se odvijati u više pravaca. Najbolji efekat ćemo postići udruživanjem predavača kako bi razmjenom iskustva i znanja podigli kapacitet studenata da svojim znanjem budu konkuretni na tržištu. To će doprinijeti i profesorima, kako našim tako i onima iz BiH koji će svoja znanja donijeti u London – naveo je Fuler i dodao da je poslovanje i život na ovom području zbog kompleksnosti regiona stvorilo predavače i profesionalce sa izuzetnim vještinama.

Fuler je naveo da “Apsley” godišnje odškoluje od 400 do 600 diplomaca, te da imaju predstavništva u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Austriji.

– Sada smo i u Banjaluci, odakle počinjemo osvajati ostatak regiona. Očekujemo veliki broj studenata sa ovog područja koji će donijeti svoje ideje u našu školu, koja nije klasična. Naš posao nije samo da usadimo znanje, mi kreiramo zajednicu studenata i eksperata koji razmjenjuju iskustva i ideje. To je vizija i “Prometeja”, tako da sam veoma srećan i uzbuđen zbog saradnje – dodao je Fuler.

Dragan Ilić je rekao da je ovo veliki uspjeh za visokoškolsku ustanovu na čijem je čelu.

– Na ovom radimo već godinu i uz veliku pomoć konsultanta Pepića došli smo do sporazuma koji će našim studentima omogućiti lakše studiranje. Uz diplomu “Prometeja” dobiće i diplomu “Apsleya” – rekao je Ilić i dodao da visoka škola “Prometej” postoji već 12 godina, te da na dva smjera, ekonomija i tranportno inžinjerstvo, godišnje ima oko 500 studenata na sve četiri godine studija.

PIŠE: ANITA JANKOVIĆ REČEVIĆ/GLAS SRPSKE

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech