Subota, 27. Aprila 2024.
Puls Grada

Samo Božija milost spasila je Čelinac od novog potopa

Maksimalni vodostaj rijeke Vrbanje na mjernom mjestu u Zelenom Viru koji se nalazi na koti 166,22 mnv u noći 13/14 maj 2019. godine (0,30 časova) iznosio je 542 centimetra – potvrdio je za «Čelinačke novine» Darko Borojević iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

To je za tačno pedeset centimetara manje od rekordnog vodostaja zabilježenog 16. maja 2014. godine (592 cm, procijenjen protok vode u sekundi 844 kubna metra).

I baš toliko je nedostajalo da i ovoga puta Čelinac doživi katastrofu koja se desila prije tačno pet godina. I to uprkos svim urađenim poslovima na regulaciji korita rijeke Vrbanje i Jošavke i gradnji novog mosta!

Ono što treba da zabrine i građane i vlast jeste činjenica da je ovoga puta Vrbanja nabujala gotovo tri puta brže u odnosu na ranije svoje bujice, za manje od dana.

To znači da sa izgradnjom novog Gradskog mosta ne smije stati borba protiv poplava nego da ima još dosta posla koji treba uraditi i da ataci na korita rijeka i potoka moraju jednom za svagda stati, kao i (ne)kontrolisana sječa šume.

Ovim su potvrđena upozorenja brojnih stručnjaka za hidrologiju koji su i odbornicima i opštinskoj vlasti i na sjednicama Skupštine opštine skretali pažnju da stari gradski most nije ni najveća ni jedina prepreka na Vrbanji niti da će novi most spriječiti plavljenje Čelinca u narednom periodu.

Da je pljusak potrajao još samo petnaestak minuta Vrbanja bi i ovoga puta Čelinac potopila, a da do toga ne dođe zaslužna je samo milost sa neba. Zato Bogu hvala što nam pomaže i kad to ne zaslužujemo.

Borislav MAKSIMOVIĆ, Čelinačke Novine

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech