Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Preduzetništvo

Ivana Radić: ‘Budite hrabre i uporne jer uporni osvajaju svijet’

Razgovarale smo s organizatoricom konferencije „Uloga žena u politici i gospodarstvu“ – Motiviraj. Poduzmi. Ostvari.
Koliko je hrabrosti i odvažnosti potrebno za napraviti prvi korak prema poslovnoj neovisnosti i pokretanju vlastite firme zna Ivana Radić, poduzetnica i predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena. Ona je biznis terapeut, edukator i PR stručnjak, a bavi se edukacijama iz područja poslovanja. Najviše voli raditi s poduzetnicima raznih profila u poboljšanju njihovih poslovnih rezultata. U tome im pomaže biznis terapijom – oblikom edukacije u kojem se detektiraju slabe točke i radi plan za poboljšanje.
• Koliko je danas izazovno uploviti u poduzetničke vode?
Danas je izazovno biti poduzetnica, ali uvijek je tako bilo. Ipak, danas žene više ulaze u te vode nego prije jer su okolnosti takve. Nažalost pravni i ekonomski okviri nisu dobro posloženi, no na nama poduzetnicima je da poduzimamo. Nije problem prilagodba poduzetnika već stalno mijenjanje legislative i previsoki nameti države.
• Što je tebe potaknulo na pokretanje vlastitog biznisa?

 

Jednostavno me nitko nije htio zaposliti meni se nije dalo čekati. Kada imate obrazovanu ženu u četrdesetima, koja je radila u velikoj tvrtki i ima puno iskustva onda ste uglavnom prijetnja, manje firme misle da vas ne mogu platiti ili da vam ne mogu ponuditi što oni misle da je za vas. U svakom slučaju drago mi je što sam se upustila u poduzetničke vode, nijedan dan nije isti.
Koja ti je najveća motivacija u poslovanju? 
Sloboda da radim ono što želim, tempom koji meni odgovara s ljudima s kojima želim raditi. Jako me vesele različiti projekti, ljudi koje upoznajem, mogućnost kreiranja sadržaja i događaja. Kreativnost i poslovnost u isto vrijeme.
• Na što pri pokretanju vlastite firme treba posebno obratiti pozornost?
Trebate točno znati čime se želite baviti i fokusirati se na to. Ja sam krenula s jednim pa završila s nečim drugim no to je ljepota poduzetništva. Slušajte iskustva drugih poduzetnika i izbjegnite greške koje su oni radili. Grešaka i krivih procjena će uvijek biti ali neke se mogu izbjeći, pa zašto ne? Pripremite se na trčanje na duge staze. Poduzetništvo nije sprint.
• Kako je nastala Međunarodna mreža poslovnih žena?
Sasvim slučajno. S tri kolegice smo osnovale Međunarodnu mrežu poslovnih žena s ciljem umrežavanja, dijeljenja znanja, iskustava i aktualizacije problem s kojima se poduzetnice i poslovne žene suočavaju. Mijenjanje poslovne klime i mindseta traje, ali ako stvorimo temelje napravili smo osnovu za daljnji razvoj.
• Tko su vaše članice?
Članice su iz raznih dijelova Hrvatske. Kada smo krenuli mislila sam da će nas biti šačica, a sada je to već lijepi broj. U udruzi su žene od početnica do žena koje već 20-ak godina u poduzetništvu ili su već dugo u korporacijama. Razni profili žena doprinose različitosti iskustava.
• Već drugu godinu zaredom organizirate Konferenciju o poduzetništvu s naglaskom na žene. Ovogodišnja tema konferencije  je Uloga žena u politici i gospodarstvu. Kome je namijenjena konferencija?
Konferencija je namijenjena svim ženama od poduzetnica do poslovnih žena kao i onima koje tek razmišljaju o poduzetništvu. Namijenjena je i muškarcima jer nam je potrebna i muška energija i pogled na žensko poduzetništvo.
• Koje goste i teme konferencije bi posebno istaknula? 
Teško mi je izdvojiti nekoga ali svakako moram spomenuti Marka Krmpotića- ravnatelja poliklinike IMED koji ima ženski tim od 40 žena – sigurno mu je izazovno, Sabinu Glasovac i Sanju Puticu – političarke koje su se spremno odazvale podijeliti svoja iskustva,  Jadranku Primorac kao poduzetnicu i Marina Mlinarića  – čovjeka iz korporacije koji je zadužen za implementacije politike uključivosti i različitosti u Philip Morrisu – jedinoj kompaniji u Hrvatskoj koja ima politiku jednakih plaća muškaraca i žena na istim funkcijama.
• Imaš li kakav savjet za žene koje žele postati poduzetnice? 
Sve što želite nalazi se s one strane straha. Budite hrabre i uporne jer uporni osvajaju svijet! Za nas žene ništa nije nemoguće!
Puno hvala!

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech