Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Čelinac Puls Grada

Zorica Pejić: DIGNIMO GLAS, ZAUSTAVIMO NASILJE NAD ŽENAMA

Simboličan dan borbe protiv nasilja nad ženama ustanovljen je 1981. godine a Ujedinjene nacije su 1999. godine i službeno potvrdile da je 25. novembar Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan je odabran kao sjećanje na sestre Mirabel, čije je ubistvo naredio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Sestre Mirabel su delovale kao političke aktivistkinje u Dominikanskoj Republici i postale su vidljivi simbol otpora diktatorskom režimu.

Ulično uznemiravanje, koje uključuje dobacivanja, vulgarne geste, seksualno eksplicitne komentare o izgledu, kao i teže oblike poput dodirivanja i fizičkog nasrtanja, ne predstavlja nikakve komplimente kako se to pokušava nedopustivo podvesti, već oblik rodno zasnovanog nasilja.

Predsjednica Organizacije žena DNS Čelinac, Zorica Pejić ističe da su poražavajući podaci Agencije za ravnopravnost polova BiH, da je u Republici Srpskoj čak 47 odsto žena, nakon navršene 15. godine, bilo je izloženo nasilju, a najzastupljeniji oblici nasilja su psihološko, fizičko, ekonomsko i seksualno. Ono što je gotovo izvjesno navedeni podatak sigurno ne potvrđuje ukupan broj raznih oblika nasilja nad ženama jer najveći broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen a samim tim i neregistorvan.

Ključni faktori neposrednog djelovanja u prevenciji i zaštiti su i lokalne zajednice ali i cjelokupna javnost jer nasilje nije privatna stvar neke kuće ili stana, tu država i svi državni organi imaju obavezu da sinhronizovano djeluju i da zaštite žrtve nasilja.

Nasilje nad ženama se može podvesti pod najokrutnije oblike nasilja, za čija djela kazne moraju biti najviše. Najveći problem je zid ćutanja kod mnogih žrtava nasilja i još uvijek neprevaziđeni stereotpi, o trpljenju i ćutanju žena jer se to i dalje smatra sramotom porodice ili žrtve. Malo nas zaista može da spozna kroz šta sve prolaze žrtve nasilja, to samo one znaju, te je zbog toga neophodna svakodnevna i institucionalizovana borba a 25. novembar treba da bude tek samo dan simbolike na nešto nedopustivo, istakla je Zorica Pejić za naš portal.

Dignimo glas, budimo odlučni i opredijeljeni u borbi protiv nasilja, kažimo, „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“.

Autor: Zorica Pejić, DNS Čelinac, 25.11.2019.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech