Utorak, 14. Maja 2024.
Ljepota & Zdravlje

Dušana Tanasić: PROLJEĆE U HOLISTIČKOM RUHU

Evo nešto više od mjesec dana smo u proljeću, s vremena na vrijeme  nam “baba Marta” pokaže da je “djed Mraz” njen veliki drug ali april/travanj zeleni.

Nama ljudima ovo nije obično proljeće. U pandemiji smo COVID -19. Uprkos tome dio smo prirode i naš biološki ritam je u skladu sa univerzumom. Zato ne želim da pišem o pandemiji, uzrocima, posljedicama, liječenju, prevenciji sa vitaminima i mineralima, dovoljno je da smo svjesni 3”V” virus, vanredno stanje i vakcina.

Vratiću se naslovu…

Proljeće je prvo godišnje doba, period buđenja i savladavanja posljedica zime koja je iza nas. Po drevnim holističkim metodama energija koja se vezuje za proljeće je vjetar, a element je drvo. Koliko drveća će dobiti svoje zelenilo i nama ljudima dati kiseonika, pticama skrovište, cvijeću hlada. Buđenjem prirode čovjek treba da obnovi i svoju “laboratoriju” organizma tj. JETRU.

Lice je ogledalo unutrašnjeg stanja organizma, tako da svaki vitalni organ ima svoj odgovarajući dio lica, za jetru su to oči. Snažite mišiće očne jabučice, na taj način snažite i jetru. Zatvorite oči i pravite nježne kružne pokrete očnim jabučicama kao da želite vidjeti svoj hipotalamus. (@savinaatai)

Emocija koju vezujemo za jetru je ljutnja. Ljutnja po Bachovim cvjetnim emocijama i stanjima može biti različitih uzroka netolerantnosti, nestrpljivosti, zavisti, potrebe za dominacijom koji se mogu tretirati sa esencijama Beech, Impatiens, Vine. Intenzivna fizička aktivnost kao da imate kik-boks vreću ispred sebe bi takođe bila jedan od načina kanalisanja osjećaja ljutnje. Fizička aktivnost održava u balansu ligamente  i tetive koje su organski povezani sa jetrom.

Kad govorimo o okusima jetra je određena sa kiselo, tako da svoj organizam zaštite od namirnica koje izazivaju kiselost, a to su: šećer, rafinisani proizvodi i žitarice, kofein, alkohol, jaja, mliječni proizvodi, crveno meso, vještački zaslađivači. Najbolje namirnice koje daju višu pH vrijednost anulirajući kiselost su: sirovo povrće, svježe voće, heljda, proso, maslinovo ulje, med bademi, voda. Od biljaka koje su korisne za obnovu jetre pominju se sikavica, mliječni čičak i maslačak. Preporuka je najmanje 2 L ukupno vode, limunade i/ili čaja od navedenih biljaka. Glavna tkivna Schuesslerova so za jetru je Natrium sulfuricum. Česta homeopatska remedija kod jetrenih tegoba je Lycopodium.

Na ovaj način smo zakružili psiho-neuro-endokrino-imunološku osnovu za jetru kao YIN ORGAN proljeća.

Dakle, uskladite se sa ZAKONIMA prirode,ne podržvajte ZAVJERE i čuvajte ZDRAVLJE!

#ostanitedobro

#usvakomzlunekodobroiobrnuto

Dušana Tanasić, mr ph i terapeut komplementarnih metoda liječenja.

Tussilago d.o.o. Bulevar Desanke Maksimović 2. Banja Luka
Više o nama možete saznati na www.tusilago.ba

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech