Petak, 19. Aprila 2024.
Ljepota & Zdravlje

Dr med mr sci Aleksandar Pejić: Promjene raspoloženja – ciklotimija

gradski-magazin-dr-med-mr-sci-Aleksandar-Pejic-sta-je-burnout-ili--sagorevanje-na-poslu

Ciklotimija je stanje mentalnog zdravlja koje dovodi do promjena raspoloženja, aktivnosti i nivoa energije.

Ako imate ciklotimiju, imat ćete periode slabosti praćene periodima ekstremne sreće i uzbuđenja (koji se nazivaju hipomanija), kada vam ne treba puno sna i osjećate da imate puno energije. Razdoblja lošeg raspoloženja ne traju dovoljno dugo i nisu dovoljno teška da bi se ciklotimija dijagnostikovala kao klinička depresija. Ciklotimija može biti izazovna za dijagnozu, jer se njeni simptomi često pogrešno smatraju tipičnim promjenama raspoloženja ili osobinama ličnosti, a ne psihijatriskim oboljenjem.

Ciklotimija je relativno blag oblik bipolarnog poremećaja kojeg karakteriziraju fluktuirajuće promjene raspoloženja koje se smjenjuju između perioda hipomanije (povišeno ili razdražljivo raspoloženje, povećana energija, smanjena potreba za snom, povećano samopoštovanje, trkačke misli, impulsivno ponašanje) i periodi blage do umjerene depresija (osjećaj tuge ili beznađa, slaba energija, gubitak interesa ili zadovoljstva u aktivnostima, poteškoće s koncentracijom, promjene u apetitu ili snu). Promjene raspoloženja kod ciklotimije su manje ozbiljne i kraće od onih kod bipolarnog poremećaja, a osobe s ciklotimijom obično imaju malo ili nimalo simptoma psihoze. Međutim, ciklotimija i dalje može imati značajan utjecaj na funkcionsanje i kvalitetu života pojedinca.

Ciklotimija obično započinje u adolescenciji ili mlađoj odrasloj dobi. Karakteristika ovog poremećaja je trajna nestabilnost raspoloženja, sa brojnim periodima blage depresije i blagog ushićenja. Osnovna karakteristika ove vrste poremećaja su iznenadne i nagle promjene raspoloženja koje se izmjenjuju od stanja povišenog raspoloženja do stanja bezvoljnosti i pada energije. U oba stanja, osoba nema stvarni kontakt sa sobom niti sa svojom okolinom, pa u fazi hipomanije sebe vidi pretjerano sposobnom, a okolinu idealizira, dok u fazi depresije, osoba s ciklotomijom, odlazi u drugu krajnost i sebe doživljava bezvrijednom, a svoju okolinu promatra kao da ne pruža nikakve pozitivne mogućnosti.

Simptomi cikotimije se često pogrešno smatraju tipičnim promjenama raspoloženja ili osobinama ličnosti, ze je zato dijagnostikovanje siklotimije prilično izazovno. Uzroci ciklotimije nisu poznati, ali vjerovatno postoji genetska veza jer se ciklotimija, depresija i bipolarni poremećaj obično javljaju u porodicama. Kod nekih ljudi traumatski događaji ili iskustva mogu djelovati kao okidač za pojavu ciklotimije, kao što su teška bolest ili dugi periodi stresa.

Ciklotimiju neki autori posmatraju kao poseban entitet, dok drugi smatraju da je vrlo slična bipolarnom afektivnom poremećaju (BAP) i da ciklotimija, ako se ne liječi, može preći u BAP. Međutim, važno je potražiti stručnu pomoć ako osjetite stalne promjene raspoloženja koje ometaju vaš svakodnevni život. Opcije liječenja ciklotimije uključuju terapiju, lijekove i promjene načina života. Uz pravi tretman, osobe s ciklotimijom mogu upravljati svojim simptomima i voditi ispunjen život.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech