Srijeda, 24. Aprila 2024.
Ljepota & Zdravlje

Dr med mr sci Aleksandar Pejić: Ovisnost o igranju (digitalnih ili video) igara (5/5)

gradski-magazin-dr-med-mr-sci-Aleksandar-Pejic-sta-je-burnout-ili--sagorevanje-na-poslu

“Poremećaj igranja igara je definisan u 11. reviziji Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11) kao obrazac ponašanja u igricama („digitalno igranje“ ili „video igranje“) koje karakteriše smanjena kontrola nad igranjem igara, te sve veći prioritet koji se daje igrama nad ostalim aktivnostima u mjeri u kojoj igranje ima prednost u odnosu na druge interese i dnevne aktivnosti, te nastavak ili eskalaciju igara uprkos nastanku negativnih posljedica.

Da bi se dijagnosticirao poremećaj igranja igara, obrazac ponašanja mora biti dovoljno ozbiljan da rezultira značajnim oštećenjima u ličnim, porodičnim, društvenim, obrazovnim, profesionalnim ili drugim važnim područjima funkcionisanja i normalno bi bio evidentan najmanje 12 mjeseci..”

Svjetska zdravstvena organizacija

Kao i druge ovisnosti, ovisnost o video igricama može imati ozbiljne posljedice, uključujući socijalnu izolaciju, depresiju, anksioznost, loše fizičko zdravlje i smanjeni akademski ili radni učinak. Liječenje ovisnosti o video igricama može uključivati kognitivno-bihevioralnu terapiju, grupe podrške i lijekove u nekim slučajevima. Važno je napomenuti da nisu svi ljudi koji prekomjerno igraju video igrice ovisni. Međutim, ako vi ili neko koga poznajete doživljavate negativne posljedice igranja video igrica, možda će vam biti od pomoći potražiti stručnu pomoć.

Ovisnost o video igricama, kao i svaka druga ovisnost, može biti izazovna za prevladavanje. Međutim, postoji nekoliko načina za rješavanje i upravljanje poremećajem igranja igara.

  • Potražite stručnu pomoć: Jedan od najefikasnijih načina za prevladavanje ovisnosti o video igricama je traženje stručne pomoći od psihijatra, psihoterapeuta, savjetnika ili stručnjaka za ovisnost. Oni mogu pomoći u identifikaciji osnovnih uzroka ovisnosti i pružiti personalizirane strategije liječenja.
  • Lijekovi: U nekim slučajevima, lijekovi se mogu propisati kako bi se ublažili simptomi ovisnosti o video igricama, kao što su depresija ili anksioznost.
  • Bihevioralna terapija: Kognitivno-bihejvioralna terapija (KBT) je najčešće korišten tretman za ovisnost o video igricama. Pomaže pojedincima da razviju vještine suočavanja i strategije za upravljanje okidačima koji dovode do pretjeranog igranja igara. KBT također pomaže pojedincima da razviju zdrave navike i poboljšaju svoje samopoštovanje i samokontrolu.
  • Podrška porodice: Podrška porodice može biti presudna u prevazilaženju zavisnosti od video igrica. Članovi porodice mogu pružiti ohrabrenje, podršku i odgovornost tokom procesa oporavka. Oni također mogu pomoći u stvaranju zdravog okruženja kod kuće uspostavljanjem pravila i granica oko igranja igara.
  • Alternativne aktivnosti: Pronalaženje alternativnih aktivnosti koje bi zamijenile igranje može pomoći u smanjenju poriva za pretjeranim igranjem video igrica. Bavljenje fizičkim aktivnostima, provođenje vremena sa prijateljima i porodicom, te bavljenje hobijima i interesima mogu pružiti zdrav odmor i poboljšati opću dobrobit.

Važno je zapamtiti da je oporavak od ovisnosti o video igricama proces i može potrajati da se vidi značajan napredak. Međutim, uz pravu podršku i strategije, moguće je prevladati poremećaj igranja i postići zdrav i uravnotežen način života.

Za Gradski Magazin piše: Dr med mr sci Aleksandar Pejić specijalista psihijatrije
Dozvoljeno prenošenje teksta uz obavezan potpis i link izvora (GMBL).

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech