Utorak, 16. Jula 2024.
Kutak za roditelje

Podrška za rođenje djeteta od 500 do 2.000 KM

Grad Banja Luka isplaćuje u kontinuitetu novčanu podršku majkama prilikom rođenja djeteta, a od početka ove godine zaprimljeno je preko 1.120 zahtjeva.

Za ovaj vid podrške, a kako su naveli iz Odjeljenja za društvene djelatnosti zahtjevi sa kompletnom dokumentacijom se odmah isplaćuju.

Važno je podsjetiti da je rok za podnošenje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć prilikom rođenja djeteta šest mjeseci od rođenja djeteta.

Iz Odjeljenja napominju da zahtjev za isplatu novčane podrške porodilje koje ispunjavaju uslove mogu predati u Gradskoj upravi, u Prijemnoj kancelariji (soba 16) šalter 1 ili 2.

Podrška za prvorođeno dijete iznosi 500 KM, za drugorođeno dijete 500 KM, za trećerođeno dijete 700 KM, za četvrtorođeno i svako naredno dijete 2.000 KM.

Novčana sredstva se uplaćuju u dva dijela, prvi dio u iznosu od 500 KM (za sve), drugi dio povodom prvog rođendana djeteta.

Naime, od početka pružanja ove vrste podrške preko 4.000 porodilja dobilo je novčanu podršku od Grada.

Banja Luka je grad koji veliku pažnju posvećuje porodici, kroz podršku porodiljama, besplatne udžbenike za osnovce, subvencije boravka djece u privatnim vrtićima, besplatne mjesečne karte za djecu iz porodica sa četvoro ili više djece, besplatne maturske proslave i sl.

Potrebna dokumentacija

Uz popunjen zahtjev, potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

-uvjerenje o prebivalištu na teritoriji grada Banja Luka u neprekidnom trajanju dvije godine i duže za majku, odnosno oca djeteta ukoliko majka nema prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Banja Luka u neprekidnom trajanju dvije godine i duže, odnosno hranitelja ili staratelja;
-kopiju kartice tekućeg računa;
-kućnu listu;
-uvjerenje o prebivalištu na teritoriji grada Banje Luke za dijete.

Za sve dodatne informacije, zainteresovani se mogu obratiti Odjeljenju za društvene djelatnosti, putem telefona broj: 051/244-444, lokal 494 ili lično u kancelariju broj 24.

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech