Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Ljepota & Zdravlje

Vakcina protiv raka budi nadu u spas života

Pojava vakcine protiv raka, iako je još u testnoj fazi, izazvala je pažnju svjetske i domaće javnosti koja se nada da će zahvaljujući najnovijem medicinskom dostignuću u budućnosti biti spaseno više života.

Britanac u devetoj deceniji života koji boluje od neizlječivog raka kože prva je osoba koja je dobila eksperimentalnu dozu vakcine protiv raka nazvanu mRNA-4359, a u okviru globalne studije.

Za razliku od tradicionalnih vakcina koje se daju za sprečavanje bolesti, ova će se davati onima koji su već oboljeli od raka, a rezultati će biti praćeni na nekoliko stotina učesnika iz Velike Britanije, SAD i Australije u naredne tri godine.

Vakcina djeluje tako što naglašava specifične proteinske markere na ćelijama kancerogenog tumora na način da sopstveni imunološki sistem pacijenta ciljano napada ćelije raka. Stručnjaci se nadaju da će vakcine zasnovane na mRNA tehnologiji najprije moći da liječe karcinome kože i pluća.

Ministar zdravlja Velike Britanije Viktorija Atkins kaže da bi ovoj revolucionarni razvoj mogao da napravi razliku u broju oboljelih.

– Vakcina ima potencijal da spasi još više života, jer mijenjamo način na koji liječimo ovu strašnu bolest – rekla je Atkinsova.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić smatra da je vakcina protiv karcinoma zasigurno budućnost.

– Naučnici duže vrijeme nastoje doći do vakcine protiv određenih molekula koje su zajedničke nekim karcinomima sa ciljem stvaranja antitijela koja bi stvorila, narodski rečeno, “vojsku” spremnu da se odbrani od određenih mutacija ćelija koje pretenduju da postanu maligne. I to je nešto što će sigurno biti budućnost medicine, ovo je samo početak – rekao je Škrbić i istakao da se svijet mora nadati da će vještim i mudrim pristupima uspjeti kontrolisati dio tih stvari, ako ne sve.

Predsjednica Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma RS “Mi smo sa vama” Jasminka Sredojević kaže da ju je vijest o vakcinaciji prvog čovjeka protiv raka izuzetno obradovala.

– Nekoliko užih članova moje porodice je preminulo od raka i kada sam vidjela tu vijest pomislila sam, hvala ti, Bože, jer mislim da će to biti veliki pomak u medicini. Nadam se samo da neće biti preskupa i da će svi kojima zatreba moći i da je priušte jer i sada postoje nove terapije sa kojima se karcinom može držati pod kontrolom. Međutim, šta to vrijedi kada su mnogima nedostižne jer na mjesečnom nivou koštaju oko 6.000 KM – kazala je Sredojevićeva.

Da je vakcina protiv raka više nego neophodna čovječanstvu pokazuje stalni rast broja oboljelih od karcinoma kako u svijetu, tako i u Srpskoj.

Samo na području Hercegovine svake godine je od 12 do 15 odsto više oboljelih.

– U 2023. godini registrovano je više od 240 novooboljelih, od kojih je kod 37 dijagnostikovan karcinom dojke. U 2022. godini zabilježeno je 225 oboljelih, u 2021. oko 200 pacijenata, a u 2020. registrovano je oko 180 pacijenata – rekao je šef Službe za onkologiju Bolnice Trebinje Mirko Kolak i dodao da ta statistika ne odstupa od okruženja.

Kolak naglašava da su u Hercegovini najčešći karcinom pluća, debelog crijeva, prostate i mokraćne bešike te da se stalno suočavaju s malignim oboljenjima kod mlađe populacije, naročito karcinoma testisa, koji je izlječiv ako se otkrije u ranom stadijumu bolesti.

HPV

Građanima Republike Srpske od prošle godine dostupna je vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je jedan od glavnih uzročnika raka grlića materice. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo u Srpskoj su do sada vakcinisane 2.542 osobe.

– Ta vakcina je civilizacijski iskorak i u Srpskoj ćemo morati započeti ozbiljnu kampanju među roditeljima djevojčica i dječaka kako bi što više djece bilo vakcinisano, jer prevenira virus koji se prenosi seksualnim putem i izaziva teške posljedice. Na ginekologiji UKCRS imamo sve više mladih žena koje su u poodmaklim fazama karcinoma grlića materice koji se mogao prevenirati da je bilo vakcine – rekao je Ranko Škrbić.

Glas Srpske

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech