Četvrtak, 29. Februara 2024.
Gastro

Kako se ukus vaše jutarnje kafe menja zbog klimatskih promena?

Šoljica kafe je mnogima neizostavni užitak kojim započinju dan, bilo da je u pitanju instant, espreso, turska ili filter kafa.

Ako ste jedan od ljubitelja ovog napitka, sigurno biste primetili ukoliko bi se prepoznatljiv ukus ili aroma izmenili. Jedna nedavna opširna studija otkriva na koji način klimatske promene mogu da utiču na seme kafe i čulni doživljaj napitka.

Kako se šoljica vaše jutarnje kafe našla na meti klimatskih promena?

Klimatske promene, uzrokovane pojačanom emisijom gasova sa efektom staklene bašte, imaju značajan uticaj na razvoj biljnih kultura i poljoprivredne delatnosti širom sveta. Nove klimatske norme diktiraju uslove kojima zemljoradnici moraju da se prilagode, zbog čega dolazi do postepenog geografskog pomeranja uzgoja.

Autori ističu da je kvalitet kafe osetljiv na promene priliva svetla, nadmorske visine, koncentracije ugljen-dioksida, porast temperature, i dostupnost nutrijenata. Kada se neki od navedenih faktora menja, uočavaju se značajne promene u metaboličkoj aktivnosti biljke što ima uticaj na kvalitet ploda. Za više od milijardu ljudi koji piju kafu ovo znači promena u dobro poznatom ukusu.

Kao efikasna rešenja za očuvanje kvaliteta pred izazovom globalnog rasta prosečne temperature istraživači ističu agrošumarstvo, uzgajanje klimatski-otpornijih kutura. Navedene strategije daju opravdanu nadu da se kvalitet može očuvati ili unaprediti. Za napore da se umanje negativni efekti klimatskih promena na seme kafe neophodno uključuti sve učesnike „od farme do šoljice“.

-n1info.rs

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech