Petak, 26. Aprila 2024.
Ljepota & Zdravlje

Kako je francuska moda pomerala granice oblačenja?

Francuska moda je dugo bila sinonim za sofisticiranost, luksuz i eleganciju, a imala je značajan uticaj na svetsku modnu industriju.

Od rođenja visoke mode sredinom 19. veka do pojave avangardnih dizajnera u 20. veku, francuska moda je neprekidno pomerala granice kreativnosti i inovativnosti.

U ovom tekstu ćemo istražiti različite načine na koje je francuska moda ostavila trag u industriji – od visoke mode do odeće za svaki dan. Upoznaćemo vas sa nekoliko ključnih dizajnera koji su doprineli evoluciji francuskog stila, kao i kulturnim i društvenim faktorima koji su uticali na njihov rad.

Dakle, bez obzira da li ste modni entuzijasta ili jednostavno radoznali o istoriji mode, pridružite nam se dok ulazimo u fascinantan svet francuske mode i uticaj koji je imala na ovu industriju.

Uticaj Živanšija na naš odnos prema oblačenju

Dizajn brenda Živanši se i danas široko ceni zbog elegancije, jednostavnosti i vanvremenske privlačnosti.

Iber de Živanši rođen je 1927. Godine, a sa 17 godina se seli u Pariz zbog studija. Nakon završetka fakulteta, radio je za nekoliko zapaženih dizajnera, poput Diora, pre nego što je 1952. godine osnovao sopstvenu modnu kuću, danas čuveni francuski brend Givenchy.

Živanši je bio poznat po svom inovativnom pristupu dizajnu i upotrebi nekonvencionalnih materijala. Bio je jedan od prvih dizajnera koji je u svoje kolekcije uneo delove odeće drugačijeg dizajna, omogućavajući ženama da mešaju i spajaju komade kako bi kreirale svoj jedinstveni izgled.

Godine 1958. ovaj modni dizajner je kreirao ‘balon mantil’ i ‘ bebi dol haljinu’. Ovo su postali kultni modeli ženske odeće koji se i danas rado nose. Bio je poznat po upotrebi neobičnih materijala, poput metala i plastike, koje je na neočekivane načine implementirao u svoj dizajn. Ostao je upamćen kao majstor nenaglašenog glamura, a Odri Hepbern je bila najistaknutija zagovornica stila Živanšija.

Revoluncionarne promene Koko Šanel

Brend Šanel je jedan od najpoštovanijih u svetu, a mnoge inovacije koje je uneo u modu su još uvek u trendu.

Gabriel Koko Šanel rođena je 1883. godine u Somuru u Francuskoj. Njen rani život obeležile su teškoće i siromaštvo, ali je takođe razvila ljubav prema modi i počela da radi kao krojačica i dizajnerka šešira, a kasnije je otvorila i sopstveni butik.

Koko Šanel je imala revolucionaran uticaj na modu. Odbacila je restriktivne stilove sa korsetom ranog 20. veka i umesto toga kreirala odeću koja je bila udobna, praktična i elegantna. Njen dizajn je često bio inspirisani muškom odećom, a ona je popularizovala upotrebu tkanine od žerseja u ženskoj odeći, koja se ranije koristila samo za muški donji veš.

Inovacije sa njenim potpisom uključuju i malu crnu haljinu, koju je predstavila 1920-ih i od tada je postala glavni trend, kao i Šanel odelo, koje se sastoji od jakne bez kragne i ravne suknje. Takođe je bižuteriju pretvorila u poželjni nakit, noseći je često na velikim događajima.

Njen naglasak na jednostavnosti, praktičnosti i udobnosti otvorio je put drugim dizajnerima da kreiraju odeću koja je i moderna i funkcionalna. Šanel je takođe razbila rodne barijere u modi, dokazavši da žene mogu da nose pantalone i odela jednako dobro kao i muškarci. Sve u svemu, revolucionarne promene Koko Šanel u modnoj industriji imale su trajan uticaj koji se i dalje oseća.

Foto: Unsplash

Dior i transformacija ženske mode

Diorovo nasleđe i uticaj na modnu industriju osećaju se i danas. 

Kristijan Dior je bio francuski modni dizajner koji je rođen u Normandiji 1905. godine. Nakon studija političkih nauka, započeo je karijeru kao vlasnik galerije, ali se ubrzo zainteresovao za modu i počeo da dizajnira sopstvene odevne predmete. Godine 1946. osnovao je modnu kuću pod svojim imenom i ubrzo postao jedan od najuticajnijih dizajnera 20. veka.

Najpoznatija kolekcija Diora bila je njegov “New Look”, koji je debitovao 1947. Kolekcija je bila odmak od pragmatičnog stila koji je bio popularan tokom Drugog svetskog rata, i sadržala je suknje sa volumenom, spušteni struk i mekana ramena.

„Novi izgled“ je bio senzacija i bio je zaslužan za oživljavanje pariske modne industrije nakon rata. Diorov dizajn su prihvatile žene širom sveta, koje su bile željne povratka luksuzu i glamuru.

Njegov dizajn obeležili su ženstveni krojevi, luksuzne tkanine i pažnja posvećena detaljima, a bio je majstor visoke, ali i konfekcijske mode. Kuća Dior nastavlja da bude jedan od najprestižnijih i najuticajnijih modnih brendova na svetu, a sam Dior je upamćen kao vizionar koji je zauvek transformisao žensku modu.

Iv Sen Loran i androgeni izgled

Smatra se jednim od najznačajnijih dizajnera 20. veka, a njegov uticaj se može videti u radu mnogih savremenih dizajnera.

Iv Sen Loran je bio francuski modni dizajner koji je rođen u Oranu u Alžiru 1936. Preselio se u Pariz kako bi nastavio da razvija svoju strast za modom, a karijeru je započeo radeći za Kristijana Diora. Godine 1961. osnovao je sopstvenu modnu kuću, koja je postala poznata po smelom dizajnu i buntovničkom duhu.

Sen Loran je bio pionir u razbijanju tradicionalnih rodnih uloga kroz modu. On je zaslužan za kreiranje „Le Smoking“ tuxedo odela za žene, što je bio revolucionarni odmak od ženstvenih stilova koji su bili popularni u to vreme.

Takođe je popularizovao druge androgene stilove, kao što su pantalone i kombinezoni, koji su smatrani skandaloznim i provokativnim. Dizajn Sen Lorana obeležila je fluidnost i odbacivanje rigidnih rodnih normi i odigrali su ključnu ulogu u nastanku uniseks mode.

Jasno je da su francuski dizajneri i francuska moda proizašla iz njihovih kreacija imali ključnu ulogu u oblikovanju ove industrije. 

Njihova stalna posvećenost inovacijama, kvalitetu i zanatu osigurala je put francuskoj modi koja će verovatno još dugo biti u svetskom vrhu, inspirišući nove generacije dizajnera i ljubitelja mode.

Foto: Unsplash / ddl.rs

 

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech