Četvrtak, 23. Maja 2024.
Kutak za roditelje Ljepota & Zdravlje

Alfalab savjetuje: Polazak u vrtić – veliki dan za velike i male

Priprema za vrtić, pored one psihološke, zahtijeva i briseve grla i nosa, kao i stolicu na parazite. Kako bi olakšali pripremu Vaših mališana u Alfalab laboratorijama napravili su poseban popust za najmlađe pacijente. Bris grla, nosa i stolicu na parazite možete uradite za 25,00km u svim Alfalab laboratorijama.

Mala djeca, posebno ona koja pohađaju djećji vrtić mogu 6-7 puta godišnje oboljeti od upale grla. Najčešće su te upale grla uzrokovane virusima ( 85% slučajeva).

Streptokok u grlu je česta zaraza u dječijim vrtićima.

Streptokokna angina je bolest koja se može javiti cijele godine, ali je njena učestalost ipak češće zabilježena u hladnim mjesecima tokom godine. Najčešće zahvata djecu školske dobi, iako se može javiti u svim dobnim skupinama. Veći broj kliconoša je zapažen u zatvorenim ili poluzatvorenim kolektivima poput škola, dječjih domova ili vrtića, pogotovo u zimskim mjesecima.

Streptokokne bolesti prenose se kapljičnim putem neposrednim kontaktom sa zaraženom osobom koja kašljanjem, kihanjem ili govorom izbacuje uzročnike bolesti u svoju okolinu. Bakterije mogu kratko vrijeme preživjeti i na predmetima, poput kvake na vratima i slavine u kupatilu, te se posrednim kontaktom zaraženim rukama mogu prenijeti na usta, oči ili nos.

Bolesnik je izvor zaraze najviše 48 sati od početka primjene antibiotika, te u tom periodu ne smije pohađati školu ili vrtić. Nakon toga, u slučaju da opšte stanje nije narušeno i nema povišene tjelesne temperature, izolacija se može prekinuti.

Kako se pripremiti za uzimanje briseva?

Dijete ne treba da jede i pije 30-ak minuta prije uzimanja brisa, ali je još važnije da izbjegava lokalne antiseptike (tablete koje se sisaju kod gušobolje), kao i ispiranje grla preparatima koji smanjuju broj bakterija u grlu.

Uzorak stolice donijeti u laboratoriju.

– Alfalab centar u ulici Milana Tepica 27. kod apoteke 1. maj Telefon za informacije: (051/218-448)

– Alfalab Lazarevo u ulici Ilije Garašanina 1. u banjalučkom naselju Lazarevo, preko puta ambulante porodične medicine Telefon za informacije: 051-963-385

Laboratorija Alfalab u opštini Kotor Varoš se nalazi na adresi: Stefana Nemanje bb., preko puta Tropic marketa Telefon za informacije: 051-941-199

– Laboratorija Alfalab u Gradišci se nalazi na adresi: Kozarskih brigada bb Telefon za informacije: 051-453-070

U Alfalab laboratorijama se radi preko 2.000 različitih analiza, između ostalih, kompletna krvna slika i urin mogu se dobiti za desetak minuta, biohemijske analize, kao i hormoni štitne žlijezde gotovi su za nekoliko sati, a tumor markeri i virusi  u toku od 24 sata nakon vađenja krvi.

Cilj svake laboratorijske analize je dobijanje tačnog i pouzdanog nalaza koji će pokazati da li su u fiziološkim funkcijama i procesima nastupile promjene.

“Iz analize krvne slike možemo provjeriti stanje našeg organizma, da li smo anemični (vrijednost hemoglobina), da li imamo neko upalno stanje iz vrijednosti leukocita. Takođe, jako je važno da li je ta upala izazvana bakterijama ili virusima, što doznajemo iz diferencijalne krvne slike. To nam je važno da bismo znali da li koristiti antibiotike ili ne. Iz krvne slike takođe možemo provjeriti da li imamo dovoljno trombocita, da bismo zatim pristupili dijagnostici same bolesti“, rekla je Kalamanda.

Od velikog broja analiza izdvajamo:

-Kompletnu krvnu sliku

-Biohemijske analize

-Imunohemiju

-Netoleranciju na hranu

-Sve vrste hormona

-Sve vrste tumorskih markera

-Alergena

-Neinvazivne prenatalne testove NIPT

-I virusološke analize.

Takođe se može uraditi i opšti pregled urina, urinokultura i analiza iz 24 časovnog urina, kao i pregled stolice na parazite, bakterije, gljivice, te proteine koji označavaju da li imaju upalu u debelom crijevu.

Nalaze koje dobijate u najkraćem mogućem roku možete primiti i elektronskim putem, a ukoliko niste u stanju otići do laboratorije, vađenje krvi na Vaš poziv obaviće se u Vašem domu.

Izvor: Alfalab Laboratorije

 

 

Komentar na članak

Naslovna
Puls Grada
Preduzetništvo
Sport
Ljepota & Zdravlje
Kutak za roditelje
Dom & Enterijer
Kultura & Obrazovanje
Gastro
Putovanja & Zanimljivosti
Auto Moto & Hi Tech